NYCKELN TILL KULLA-D

 

Kullabygdens Destilleri lanserade 2013 den första Kulla-D, tätt följt av andra dosen 2014 och den 1 december 2016 släpptes dos nr 3. En svensk äpplesprit gjord på handplockade skånska äpplen. Det är Mustmästare Peter Carlsson som varit drivkraften bakom idéen att det går att göra riktigt bra avec på svenska äpplen. Historien om Kulla-D går tillbaka ända till 1920-talet.

I Kullabygden har det så länge man kan minnas tillverkats must av traktens finaste äpplen. Närheten till den skånska nordvästkusten och den ypperliga jordmånen ger äpplena och drycken en eftertraktad smak. Ett mindre bekant faktum är bygdens tradition att skapa lite mer vuxna dryckesalternativ. Redan på 1920-talet framställde en musteriarbetare i Mjöhult en lokal äpplesprit. I största hemlighet experimenterade Carl i ett låst vindsrum i det som idag är Kullabygdens Musteri. Endast Carl hade nyckeln dit och när han gick bort glömdes rummet bort. Ända fram till en dag för några år sedan, när nyckeln hittades av dagens musteriarbetare.

Grunden till Kullabygdens Destilleri lades och efter ett par år av noggranna tester var produktionen i full gång. Äpplena ska krossas och pressas. Sedan tar jäsning och destillation vid. Drycken lagras slutligen på ekfat i ett antal år.

Kulla-D nummer 3 har en komplex smak med tydlig fatkaraktär, inslag av vaniljfudge, röda äpplen, nötter, torkad frukt, kryddor och farinsocker. Perfekt att avnjuta som avec eller närhelst en av världens ädlaste drycker kan passa.

Kulla-D kan fås på bättre restauranger. Samt köpas eller beställas på Systembolaget:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/kulla-d-3137802/

 

KULLA-D.SE

innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till personer över 20 år.